Paardencoaching

Patricia Vreugdenhil - Broekland

Het inzetten van Lynn als 'hulpverlener':

Toen ik 6 jaar geleden met Lynn in contact kwam, voelde ik gelijk een hele sterke band. Ik voelde iets met dit paard wat ik niet kon verwoorden.  Dit zelfde gevoel heb ik één keer eerder gehad met mijn pony Rudy. Ik was toen 10 jaar. Rudy is ondenkbaar uit mijn leven. Hij is 36 jaar geworden...

Na een half jaar wikken en wegen, begreep ik dat ik niets anders kon dan Lynn te kopen.

Vanaf het begin is Lynn voor mij een onvoorwaardelijke steun en spiegel. Lynn geeft mij veel inzichten over mezelf maar ook hoe ik met verdriet, teleurstellingen en andere negatieve emoties om kan gaan. Hoe mooi is het om anderen die (om welke reden dan ook)  vastlopen  te kunnen helpen met een paard als hulpverlener? Vooral wanneer je in het reguliere circuit van mens-tot-mens niet verder komt en waar huidige behandelingen soms tekort schieten

 

Tijdens mijn opleiding tot paardencoach heb ik geleerd hoe ik de lichaamstaal van een paard kan lezen, verwoorden en terugkoppelen. Lynn is mee geweest naar de opleiding als oefenpaard. Daar heeft ze mooie en bijzondere dingen laten zien maar met name hoe sensitief zij is. Ik ben trots op haar, prachtdier!

 

Hoe gaat Paardencoaching in zijn werk:

Waar wij mensen de laatste decennia steeds meer vanuit ons denken handelen en daardoor de verbinding met ons gevoel soms kwijt zijn, reageert een paard alleen vanuit gevoel. Via onze lichaamstaal (non-verbaal dus houding, gedrag en uitstraling) spiegelt een paard feilloos hoe wij ons van binnen voelen. Paarden hebben de mooie eigenschap om verbinding met ons aan te gaan zonder een oordeel te vellen. Dit geeft een gevoel van contact en veiligheid. Paarden leven in het hier en nu, liefdevol. Ze reageren NIET op ons denken. Er is geen goed of fout.

Zodra je de ruimte of paddock instapt bij Lynn, word je door Lynn gescreend als haar nieuwe kuddegenoot. Het belang van dit screenen is om in te schatten of je gezond en sterk genoeg bent om opgenomen te worden in de kudde zodat je kunt  vluchten in geval van gevaar.

Lynn kan direct dicht bij je komen of juist op een afstandje de situatie in zich opnemen. Lynn voelt namelijk de energie die om je heen hangt en die je uitzendt en  reageert hierop. Dit kan op verschillende manieren. Door middel van haar lichaamstaal kan Patricia zien wat het paard waarneemt. Zo kan het zijn dat iemand ergens in het lichaam, onbewust, spanning heeft, een blokkade in energie. Lynn voelt dit en geeft dit aan. Wanneer er door mij een vraag over gesteld wordt, ontstaat er op die manier een bewustwording en zelfs herkenning. Soms direct, soms wat later en soms zelfs al voordat het benoemd wordt.

Op de dagbesteding zetten we Lynn ook in als activiteit voor onze deelnemers.  De ene deelnemer vindt het fijn om haar te borstelen, terwijl de andere deelnemer langs de omheining contact maakt en haar aait. Ieder contact werkt ontspannend. Het is hartverwarmend om te zien wat de uitwerking is van paard op mens.

Voor wie?

  • Voor iedereen die vastloopt of even een duwtje in de rug nodig heeft om de draad weer op te pakken.
  • Voor jong volwassenen met een hulpvraag.
  • Voor overbelaste mantelzorgers

 

Vergoeding/Tarief 

  • Vergoeding vanuit de WMO of vanuit de Wlz op basis van PGB met de indicatie individuele begeleiding
  • Particulier:
  1. Het tarief is € 50,00 per losse sessie
  2. Voor een traject van 3 sessies is het tarief € 145,00
  3. Voor een traject van 5 sessies is het tarief € 240,00

Een sessie duurt ongeveer  45 minuten.
De tarieven zijn vrijgesteld van BTW. 
Van iedere sessie gaat € 2,50 naar de Stichting Paard in Nood

 

 

Meer weten?
Neem dan gerust contact op met  Patricia Vreugdenhil om te overleggen welk traject bij jou past.

Paardencoach Patricia Vreugdenhil - Broekland

Patricia is sinds 2020 gecertificeerd paardencoach en heeft de opleiding gedaan bij Caprilli Coaching & Training in Barneveld.

Je kunt gebruik maken van onderstaand contactformulier