• Zorgboerderij De Horsthoeve is open op werkdagen van 09.00uur - 16.00uur
  • Wij volgen de richtlijnen van┬áhet RIVM.

Paardencoaching

Foto gemaakt door [volgt]

Help, mijn hulpverlener heeft 4 benen!?

 

Het inzetten van paarden als hulpverlener voor mensen? Ja!

Waar wij mensen de laatste decennia steeds meer vanuit ons denken handelen en daardoor de verbinding met ons gevoel soms kwijt zijn, reageert een paard alleen vanuit gevoel. Via jouw lichaamstaal (non-verbaal dus houding, gedrag en uitstraling) spiegelt een paard feilloos hoe jij je van binnen voelt. Paarden hebben de mooie eigenschap om verbinding met je aan te gaan zonder een oordeel te vellen. Dit geeft een gevoel van contact en veiligheid. Paarden leven in het hier en nu, liefdevol. Ze reageren NIET op ons denken. Er is geen goed of fout.

Zodra je de ruimte of paddock instapt bij het paard, word je door het paard gescreend als zijn nieuwe kuddegenoot. Het belang van dit screenen is om in te schatten of je gezond en sterk genoeg bent om opgenomen te worden in de kudde zodat de hele groep kan vluchten in geval van gevaar.

Het paard kan direct dicht bij je komen of juist op een afstandje de situatie in zich opnemen. Het paard voelt namelijk de energie die om je heen hangt en die je uitzendt. Het paard reageert hierop. Dit kan op verschillende manieren. Door middel van de lichaamstaal van het paard kunnen Patricia en Margo zien wat het paard voelt bij iemand. Hier zullen wij dan vragen over stellen. Zo kan het zijn dat iemand ergens in het lichaam, onbewust, spanning heeft, een blokkade in energie. Het paard voelt dit en geeft dit aan. Wanneer er door ons een vraag over gesteld wordt, ontstaat er op die manier een bewustwording en zelfs herkenning. Soms direct, soms wat later en soms zelfs al voordat het benoemd wordt.

Op de dagbesteding zetten we onze paarden "Lynn en Rouscha" in als activiteit voor onze deelnemers. De ene deelnemer vindt het fijn om de paarden te borstelen, terwijl de andere deelnemer langs de omheining contact maakt en de paarden aait. Zo kan hij/zij weer ontspannen. Het is hartverwarmend om te zien wat de uitwerking is van paard op mens.

Voor wie?

  • Voor iedereen die vastloopt of even een duwtje in de rug nodig heeft om de draad weer op te kunnen pakken.
  • Voor jong volwassenen met een hulpvraag.
  • Voor overbelaste mantelzorgers.

 

Meer weten?
Neem dan gerust contact op met onze Paardencoaches Patricia Vreugdenhil en Margo Hillebrand.
Dan kijken we samen welk traject bij jou past.

Je kunt gebruik maken van onderstaand contactformulier