Artikel in het Salland Centraal
BROEKLAND – Vijftig jaar geleden kocht de familie Vreugdenhil de Horsthoeve aan de rand van Broekland. Eerst was het vele jaren een populair hondenpension en nu al meer dan dertien jaar een plek voor kleinschalige dagbesteding voor mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel. Om dat te vieren wordt zaterdag 5 en zondag 6 november van 11.00 tot 16.00 uur de ‘Voel je goed-fair’ met open huis gehouden. De opbrengst van de verkochte spullen, gemaakt in de dagbesteding gaat naar de ‘Vrienden van de Horsthoeve’ die er afgelopen jaren onder meer de fraaie Pipowagen op het erf van kocht.
Patricia Vreugdenhil was nog jong toen haar vader, destijds kapitein op de grote vaart, na zijn afkeuring in november 1972, de Horsthoeve kocht, met zijn gezin de provincie Utrecht verruilde voor Salland en in Broekland een populair hondenpension begon. Dochter Patricia begon zo’n 13 jaar geleden hier op de boerderij een kleinschalige dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met dementie. Inmiddels werkt ze met een gedreven team van zes medewerkers, waaronder Marlein Peters, voor dagbesteding van zo’n veertig deelnemers uit de hele regio Salland. “We noemen ze deelnemers, liever dan cliënten want dan zit je meteen in de medische psychiatrische hoek. We zorgen voor een intensieve begeleiding. Op de Horsthoeve betekent veel persoonlijke aandacht goede zorg.” Ook haar paard Lynn plus de twee pony’s op de boerderij -de tien kippen moeten nu opgehokt binnen blijven – worden ingezet. De interactie tussen dier en mens is volgens Patricia heel bijzonder; “Je zou het dier-ondersteunende interventie kunnen noemen.”
Wel is er in de loop der jaren op de door veel groen omgeven Horsthoeve veel veranderd. Marlein Peters: “We zien nu veel jongvolwassenen die vastlopen door de steeds grotere druk die zij ervaren vanuit de maatschappij. Of dat door corona komt, weet ik niet, wel dat het meer in het nieuws komt. Zo hadden we hier een jongvolwassene die zich thuis al jaren in een isolement had terug getrokken. Die heeft hier haar draai weer gevonden. Ook letterlijk want met een oud-leraar houtbewerken is ze aan de slag gegaan op de draaibank.”
Driehoek
Voor zowel Patricia als Marlein gaat het bij de Horsthoeve om een sterke ‘driehoek’. “Dat zijn namelijk de deelnemers, de Horsthoeve plus als derde de mantelzorgers en casemanagers. Wat verwacht je van elkaar, hoe werk je met elkaar? Dat levert een heel sterke constructie op. Wij maken de deelnemers meerdere dagen intensief mee en doen dat heel transparant. Plus dat we op de Horsthoeve in de loop der jaren heel veel expertise en ervaring hebben opgebouwd.”
De Horsthoeve werkt goed samen met de drie Sallandse gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe. “Wel denken we dat er nog geen goed overzicht is van de groep vastgelopen jongeren. Hier ligt voor ons de komende tijd een uitdaging om samen met de gemeenten dit in kaart te brengen. Het zorgsysteem is niet altijd even passend. Hierdoor moeten we meer out of the box denken en praktische oplossingen zoeken.”
Bureaucratie
Vooral Patricia heeft er soms wat moeite mee dat vanuit het zorgsysteem veel regelingen in de zorg ingewikkeld en bureaucratisch zijn. “We hebben hier dit jaar al drie keer controle gehad en voldoen iedere keer met vlag en wimpel aan alle eisen. Maar het draait te vaak om regeltjes en geld. Voor mij is de missie van de Horsthoeve vanaf het begin hetzelfde gebleven: de mensen staan voorop.”
Ook bij de groep mensen met dementie die gebruikmaken van de dagbesteding is er veel veranderd. “Destijds ging het vooral om mensen aan het begin van dat proces. Nu komen de mensen bij ons wanneer er ook al sprake is van gedragsverandering. Dit kan in alle gradaties. Dat maakt het moeilijker om ze hier goed in de groep voor de dagbesteding te integreren. We starten dan met intensieve begeleiding, vaak één op één. Het lukt ons dan, maar eigenlijk is het beter dat ze hier eerder komen. Dat betekent ook meteen dat mantelzorgers eerder ontlast worden en dat die groep ook langer thuis kan blijven wonen. Ook wanneer een deelnemer definitief uit huis wordt geplaatst, pleiten we ervoor dat hij of zij de dagbesteding bij ons afbouwt. Liever een zachte landing noemen we dat. Je praat altijd over een gezin of familie dat er mee te maken krijgt. Daarom willen we na de fair ook een gespreksavond voor onze mantelzorgers organiseren, om de eerder genoemde driehoek te versterken.”
Foto: Patricia Vreugdenhil (links) en Marlein Peters; “We zien nu veel jongvolwassenen die vastlopen door de steeds grotere druk die zij ervaren vanuit de maatschappij.”
Bron Salland Centraal